Mulțumită Doamnei profesor Lelia POSTOLACHE vă pot oferi o scurtă biografie a celui ce a fost:
Gavrilă Simion (1928 – 2010)
Sursa foto: http://www.adevarul.ro/locale/tulcea/Un_an_fara_parintele_muzeelor_tulcene_0_470952912.html
S-a născut în jud. Ialomița, la Adâncata, în 18 noiembrie 1928. Cursurile primare le-a absolvit în comuna natală, cursurile gimnaziale și liceale la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Ploiești și la Cluj (1946 – 1948). Licențiat al Facultății de istorie – Universitatea din București (1949 – 1953). Profesor de istorie la Școala Normală din Tulcea. Doctor în științe istorice, în 1983, cu teza „Civilizația geto-dacică din nordul Dobrogei”.
La 20 martie 1955 este numit director al Muzeului Raional Tulcea (înființat în 1950), devenit Muzeul „Delta Dunării”, din 1993 „Institut de Cercetari Eco-Muzeale”.
Director al complexului muzeal tulcean între anii 1955 – 2000.
În cei 45 de ani de activitate la conducerea muzeului tulcean, a înființat secții, a înzestrat muzeul cu colecții specifice, a organizat și coordonat 11 șantiere arheologice în județul Tulcea, a făcut muncă de cercetare și descoperiri valoroase privind patrimoniul arheologic, a organizat simpozioane și sesiuni științifice, a dezvoltat biblioteca și a întemeiat și coordonat publicații științifice, a publicat studii și articole de specialitate.
În perioada 1993 – 2003 a fost Profesor de muzeologie la Universitatea de Stat din Chișinău – Facultatea de Istorie (Republica Moldova).
Pe timpul activității a fost membru al:
- Institutului Român de Tracologie;
- Asociației pentru Cercetarea Monumentelor Funerare Antice;
- Societății Academice Române;
- Uniunii Internaționale de Studii de Pre și Protoistorie.
Membru de onoare al Societății Numismatice Române.
Președinte al celei de a XXX-a comisii a Uniunii Internaționale de Studii de Pre și Protoistorie. A publicat peste 60 de studii și articole în publicații științifice din țară și străinătate (Bulgaria, Iugoslavia, Austria, Elveția, Olanda, Grecia, Slovacia și Germania).
În 2002, prin Decret semnat de Președintele României, i s-a conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, „pentru activitatea îndelungată și contribuțiile remarcabile la descoperirea, cercetarea, conservarea și restaurarea unor importante monumente și piese care aparțin patrimoniului cultural național”.
A murit la 28 aprilie 2010, fiind înhumat la Mânăstirea Celic. La un an de la moarte, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale a organizat expoziția de documente „In memoriam Gavrilă Simion 1928 – 2010” și a fost dezvelit un bust amplasat în fața Centrului Muzeal Eco-turistic „Delta Dunării” (Acvariul).
Mai multe detalii biografice dar și conținutul original redactat de prof. Lelia POSTOLACHE, puteți găsi accesând link-urile de mai jos:
http://cimec.ro/arheologie/Simion-Gavrila/index.html
https://tulcealibrary.ro/simion-gavrila