Webmin + Ubuntu 18.04 LTS = Happy Admin

     Mi s-a întâmplat, de multe ori, să am nevoie de mai mult decât clasicul SSH pe care Ubuntu îl pune la dispoziție. Știu că această afirmație îi va face pe linux-iști să zâmbească subțire și superior. Și pe bună dreptate!

     Dar eu atâta pot. Așa că din greșeală în greșeală am dat peste WEBMIN, adică o minunăție de aplicație care îți permite să administrezi dintr-o interfață web un server Linux, în principiu pe bază de Debian. Dar și CentOS beneficiază de această interfață. Ce să mai… minune mare!

     Pentru cei care nu vor să se mai chinuiască cu căutatul pe alte sit-uri, iată cum am procedat eu pentru instalare pe un server “chior” Ubuntu 18.04 LTS. Deci ne logăm ca root:

$  sudo -s

     Punem noi acolo parola și apoi modificăm lista de surse pentru pachetele Ubuntu folosind nano sau orice editor cu care sunteți familiarizat:

$  nano /etc/apt/sources.list

     La sfârșitul fișierului sources.list, adăugăm următoarea linie:

deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib

     Salvăm (Ctrl+O și apoi ENTER) și ieșim din nano (Ctrl+X). Apoi îi spunem lui nea’Ubuntu că poate să aibă încredere în noua sursă de pachete prin adăugarea Webmin PGP key:

$  wget http://www.webmin.com/jcameron-key.asc

$  apt-key add cameron-key.asc

$  apt update

     Și cu asta aproape că am terminat, întrucât tot ce mai urmează este:

$  apt install webmin

     El, singur-singurel o să-și determine pachetele dependente, o să se instaleze și apoi o să dea un mesaj prin care te invită să-l accesezi din orice browser (preferabil Chrome dar nici Safari ori Internet Explorer nu tușesc) prin introducerea în bara de adrese a IP-ului pe portul 10000 (de ex. http://192.168.1.45:10000).

     Bineînțeles că această conexiune este nesecurizată, deci unele browsere o să vă atragă ateția.

     În fereastra de log-in, în funcție de user-ul ales, vă puteți loga direct ca root sau ca orice alt user cu drepturi sudo.

     Simplu, nu-i așa?  Pentru cine este curios să afle mai multe, pur și simplu www.webmin.com

Nessy – 2018