Ion MICLEA

 

 

1931 – 2000

 

 

 

Postdecembrist, Ion Miclea a rămas cunoscut în rândul breslei drept „fotograful lui Ceaușescu”.

În aproape jumătate de veac de meserie artistul-fotograf a surprins cu „ochiul lui de vrăjitor” România dar și alte colțuri ale lumii. Voia ca lumea să perceapă fotografia ca artă. În fototeca personală a adunat, printre altele, ultimele fotografii ale lui Tudor Arghezi, dar şi zeci de albume răsplătite cu premii internaţionale prestigioase.

La 13 ani Ion Miclea a primit de la tatăl său primul aparat de fotografiat şi de atunci nu s-a mai despărţit de „cel de-al treilea ochi”.

Şi-a început cariera la ziarul Făclia din Cluj, în 1954, iar în 1962, la ceva mai mult de 30 de ani, obține prin concurs un post la redacția ziarului Contemporanul și se mută la București. În această redacție a lucrat până în 1990.

A avut o căsnicie de aproape 40 de ani, împreună cu actrița Lucia MUREȘAN.

A început să lucreze în calitate de fotograf oficial al lui Nicolae CEAUȘESCU, începînd cu 1969, odată cu vizita lui Richard NIXON în România. A făcut apoi parte, în calitate de fotograf, timp de 10 ani, din toate delegațiile oficiale, însoțindu-l pe șeful statului.

Dincolo de orice conotație politică legată de fostul regim, Ion Miclea a fost un talent de excepție, un artist al profesiei sale, determinându-l pe Marin SORESCU să spună, în 1969: „A culege pietrele, a le aşeza cu mâna ca pe nişte fiinţe vii, a le pune apoi să zâmbească ­ şi ele să plângă pentru că nu sunt decât nişte ruine ­ este o mare artă, care depăşeşte simpla fotografie. Pietrele respiră prin pori. Miclea a fotografiat aburul acestei respiraţii care urcă spre noi ca aburul amintirilor”.

În „noaptea cu îngeri” a anului 2000, noaptea de Bunavestire, Ion Miclea se stingea din viaţă, la 69 de ani, după o lungă suferinţă. 

PREMII ŞI DISTINCŢII:
● 1967 – primeşte Ordinul Meritului Cultural;
● 1969 – medalia „Homayon” din partea Şahului Iranului;
● 1970 – regele Marocului, Hassan al II-lea îl investeşte cu tilul de Cavaler al Ordinului Alaouite;
● 1971 – primeşte Ordinul Muncii;
● 1976 – regina Juliana a Olandei îi înmânează medalia de aur a Ordinului Orania-Nassau;
            – primeşte Crucea de Merit din partea preşeditelui Heinemann al Germaniei;
● 1974 – preşedintele Italiei, Giovanni Leone îi conferă titlul de Cavaler al Republicii Italiene

Mai multe informații puteți găsi accesând: