HOME ASSISTANT

Sunt absolut convins că mulți dintre nou au auzit – cel puțin –  despre Internet of Things sau IoT. Știu că mulți dintre prietenii/cunoscuții mei au imaginea exactă a ceea ce ESTE IoT. Ba chiar se „mișcă” natural în această lume. Mai știu că mulți dintre prietenii/cunoscuții mei ignoră complet noțiunea, fără să realizeze că IoT nu-i ignoră pe ei. Dar asta-i mai mult o abordare filozofică a problemei, deci să revenim cu picioarele pe pământ…

După o scurtă (și foarte utilă!) excursie în lumea Arduino am vrut ceva mai mult. Pentru că este fain să poți construi cu cîțiva bănuți un senzor de temperatură, sau de presiune atmosferică, sau o acționare la distanță pentru rulourile exterioare. Dar să le pui pe toate astea să lucreze împreună, după scenarii diverse și în configurații particulare… ei bine, deja asta este muuult mai fain!

Problema este însă un pic complicată dacă nu ești dispus să-ți vinzi (sau numai amanetezi) doi rinichi și un plămîn pentru a-ți automatiza casa de vis. Iar casa este deja locuită, dotată cu diverse electrocasnice iar opțiunea de a scrijeli pereții și a schimba toată electricăraia… ei bine, asta nu-i o opțiune. Și se complică și mai tare cînd apartura are fabricanți diferiți, standarde diferite de fabricație, etc. Și devine extrem de complicată când, prin ceea ce faci, vrei să contrazici însăși filozofia IoT…

Ce vreau să spun este că, teoretic, nu este nevoie să reiventezi mersul pe jos și apa caldă, preiei soluția completă a unui fabricant, unele nici măcar nu sunt foarte scumpe, și gata. Dar există u clenci: dacă legătura dintre dispozitivele componente ale soluției adoptate și serverul care le gestionează – care, ați ghicit, aparține producătorului de echipamente și este amplasată undeva în lumea asta mare! – dispare, tot așa dispar și funcțiile minune din minunata casă. Pe scurt: NU internet = NU casă deșteaptă.

Deci cum facem ca să avem propriul server, pe care să nu-l intereseze de conexiunea la internet dar să fie totuși „telecomandat” de oriunde din lume, să integreze și să gestioneze tot soiul de dispozitive prezente într-o gospodărie după bunul nostru plac? Mai mult, platforma asta să evolueze simultan cu tehnologia, să coste puțin (moka este și mai bine), iar când strigi după ajutor să aibă cine să-ți răspundă?

Păi ce să facem, apelăm la Homme Assistant!

Nessy – aprilie 2020

 

P.S.:

  1. Această pagină, și cele ce urmează SUNT o pledoarie pentru Home Assistant (HA).
  2. Site-ul oficial: https://www.home-assistant.io
  3. Comunitatea de utilizatori: https://community.home-assistant.io